De Standaard

Projecten

Bekijk de projecten die vorig jaar steun kregen van Hart voor Handicap.

Wilt u zelf een project indienen, bekijk dan onze projectoproep.

Steun Ons

Om onze projecten te financieren, is geld nodig. Ook dit jaar doet Hart voor handicap een beroep op uw gulheid.

Meer lezen »

Handelsreizigers in Ideeën bvba

‘Goed Werk!’ – lesmap en educatief pakket   

‘Goed Werk!’ is een educatief pakket en lesmap dat de beeldvorming rond personen met een (arbeids)beperking direct beïnvloedt bij jongeren en hun leerkrachten. Uitgangspunten zijn het boek ‘Goed werk’  en de voorstelling ‘BRASSERIE’, die het kleine verhaal brengen van heel diverse mensen die levenskeuzes moeten maken in beperkende omstandigheden. Het project ‘Goed Werk!’ straalt echter vooral hoop uit en toont werk als één van de meest wezenlijke zingevers.

Met de steun van Hart voor Handicap trekt ‘Handelsreizigers in ideeën’ naar scholen om jongeren te overtuigen dat mensen met een beperking vooral veel kunnen en maar een beetje niet kunnen.

‘Handelsreizigers in ideeën’ is een Gentse bvba die integrale communicatieopdrachten, tentoonstellingen en evenementen verzorgt voor lokale overheden en culturele en sociale organisaties. Voor de 15de verjaardag van de Gespecialiseerde Trajcetbegeleidingsdiensten  GTD ontwikkelde ze in 2012 een boek met tien portretten (‘Goed Werk, tien portretten’) en een theatervoorstelling (BrAsserie): pakkende verhalen van heel verschillende kleine mensen die allen te maken hebben met beperkingen en arbeid.

Boek en theatervoorstelling kregen veel lof om hun communicatieve kracht. Handelsreizigers maakt daarvan met de steun van Hart voor Handicap een integraal onderwijspakket dat een theatervoorstelling, een lessenmap en een nabespreking in groepen omvat voor leerlingen en studenten tussen 16 en 21 jaar.

Bedoeling is hen een eye opener te bieden, hen te sensibiliseren voor empowerment van personen met een beperking, voor het zien van hun mogelijkheden eerder dan van hun beperkingen.

De theatervorm is gekozen omdat hij een duurzaam effect kan hebben: de theaterboodschap ‘blijft kleven’, en wordt verdiept met de lessenmap en de nabespreking. Duurzaamheid is van belang: deze jongeren zijn morgen de collega’s van deze mensen en mogelijk zelfs hun chefs. Met de 12.000 euro van Hart voor Handicap kunnen 20 sessies plaatsvinden en kunnen 2.000 leerlingen en studenten bereikt worden.